Antik Kentler Gezisi – S02E07 – Datça-Fethiye

Sabah motosikleti hazırladıktan sonra arkadaşımın bana yardım eden kuzeni ile vedalaştık, sonra yine kıvrım kıvrım Datça-Marmaris-Akyaka yolları. Datça yolundaki çalışmalar yolu tehlikeli hale getirmiş. Marmaris’te bir benzin istasyonunda Aksaz-Ekincik yolunu sordum, askeriyenin (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Aksaz Üssü) yolu kullanmaya izin vermediğini söylediler yoksa Aksaz-Ekincik-Dalyan rotasında devam edecektim, el mahkum Akyaka-Köyceğiz-Ortaca. Ortaca-Fethiye arası yol Göcek tüneli dışında hiç bir özelliği olmayan bir yol, çok keyifsiz. Göcek tünelini kullanmayıp eski yoldan devam.

Fethiye’de ilk hedef Ölüdeniz üzerinden Kayaköy, sonra da kaya mezarları. Kayaköy Rum nüfusun oluşturduğu kayalardan yapılmış/oyulmuş, birbirinin önünü kapatmayan binalardan oluşan eski ismi Levissi olan bir 18. yy köyü. 1923 mübadelesi sonrasında Rumlar Yunanistan’a göçünce köy boş kalmış, bölgeye de Batı Trakya’dan göçenler yerleştirilmiş.

Köyün yerleştiği tepenin manzarası harika, özellikle tepenin arkası, Ölüdeniz tarafına bakan kısım. Eskiden erkek çocuklarının gittiği okul binasının içinde bugün keçiler otluyor. Bolca fotoğraf çekip tepeye kadar tırmandım. Çıkarken de fotoğraf makinasını düşürdüm artık lensin auto-focus özelliği sizlere ömür. Neyse ki body sağlam.

Farklı bir yoldan Fethiye’ye döndüm, hava çok sıcak. Sanırım Fethiye içinde tabelalara kanıp Ölüdeniz-Kayaköy yolundan gelmişim. Yol berbat, o kadar ki telefon tutucum sonunda dayanamadı. Ölüdeniz-Kayaköy yolu ne kadar berbat ise Kayaköy-Fethiye yolu ise o kadar iyi. Fethiye’ye varışta Amintas kaya mezarlarına denk geldim, mezarlar gezilemiyor maalesef. Fethiye kalesini bulmaya çalışırken de dar ara sokaklarda kayboldum.

Kaleden vazgeçip şehir içine trafik karmaşasına döndüm, bazı caddeler çamur halde, sanırım yol/su çalışmaları devam ediyormuş, bazı caddelerde de şeritleri kapatmışlar. Tam bir keşmekeş.

Yolun ortasında kaya mezarı

Kamp yeri aramak için tekrar Ölüdeniz yoluna girdim, deli dana gibi dolaşıyorum sanırım. Google Maps’te mükemmel olarak yorum yapılmış bir kamp yerini bulmak için Ölüdeniz’den Kabak yoluna döndüm ve Kıdrak Plajı civarında bir tepenin yamacındaki Namaste Camping’i buldum. 3 farklı set şeklinde çadır yerleri olan kamp alanının üst setlerinin manzarası harika. Ben sadece 1 gece kalacağım için üst kısımlar yerine aşağıda kurdum çadırımı. Üstteki setlere ağır eşyalarınızı ATV ile çıkarıyorlar. Kamp alanının duşları ve tuvaletleri temiz, her şey doğaya saygı ile hazırlanarak harika düşünülmüş. Bir gece de olsa ben çok çok memnun kaldım, tekrar Ölüdeniz’e gidersem yine Namaste’de kalırım.

Namaste Camping manzarası

Çadırımı kurduktan sonra duş ve hemen bira 🙂 Kampingin kurt köpeği Gölge fazla canayakın, fazla oyuncu ve fazla enerjik. Fırlattığım dal parçalarını büyük bir istek ve heyecanla geri getirdi 🙂

Akşam gezi notları, kitap ve bira.

Datça – Fethiye – Kayaköy rotam şu şekilde oldu.

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *