2013 Yaz Tatili – 1. Bolum – Avşa Adası – 20/21 Temmuz 2013

Avşa (Motel cenneti ya da cehennemi)

Ulaşım:
Yenikapı-Avşa IDO deniz otobüsü ile Avşa’ya yolculuk, 50 TL vermenize rağmen, yaklaşık 4 saat sürüyor. Aslında çok daha hızlı gidebilecek iken yaklaşık 20 Nmi ile gidiyor, GPS ile ölçümlerime gore. Rahat bir yolculuk ama yanınıza çocuklu aile denk gelirse yandınız. Deniz otobüsü önce Marmara Adası ‘na daha sonra Avşa Adası ‘na yanaşıyor. Yolcuların bavulları çok ise, bavullarınız açık deniz havasında yolculuk yapabilir.

Deniz otobüsünden iner inmez kendinizi bir motel pazarlama/karşılama keşmekeşi içinde buluyorsunuz. İskele meydanında müşteri kapma yarışındaki motelciler aynen kurbanlık koyun satar gibi reklamlarını yapmaya çalışıyorlar. (Zabıta meydana bir ip kordon oluşturmuş, kordonun arkasında size reklam yapan motelcileri dusunun.) İnternette bu konuda bir cok yorum var, bunlarin coğunda meydandaki bu simsarlarin götürdüğü yerlerin ucuz ancak merkeze uzak ve genelde kaçak olduğu anlatılıyor.

Biz Avşa ‘yı hic görmediğimiz ve merak ettiğimiz icin gitmeye karar verdik. İnternetten araştırıp fotoğraflarını incelediğimiz bir motele rezervasyon yapıp geceliği 50 TL fiyata anlaştık. (Açıkcası 2 kişilik oda için kişi başı 25 TL bana cok ucuz gelmişti.) Fiyat oldukça düşük olduğu için ön ödeme istenmedi biz de herhangi bir ödeme yapmadık.

Telefon görüşmesinde motelin büyük kısmında yer kalmadığı için villa şeklindeki ayrı bir odada ağırlanacağımız söylenmişti biz de hiçsuphelenmemistik. Meydanda bizi emekli öğretmen motelcimiz karşıladı 2-3 dakikalık yolculuktan sonra villaya ulaştık. 2 katlı, yazlık şeklindeki bahçeli villanın üst katındaki odamız bize gösterildiğinde internetteki fotoğraflara inanılmaması gerektiği anlaşıldı. Odadaki eşyalar eski, elektrikli termosifon kullanılan banyo ise daha berbat durumdaydı. (Hatta motelci teyze banyoyu kullanırken elektriği kesmemizi tembihledi.) Kendi aramızda birkaç dakikalık konuşma sonrasında, fikir birliği içinde, kalmaktan vazgeçtiğimizi, internetten gördüğümüzle karşılaşamadığımızı bildirip hızlı adımlarla oradan uzaklaştık. Bir süre sonra internette yazılanları hatırlayıp villa diye bahsedilen odanın aslında kaçak işletilen bir yer olduğunu düşünmeye başlamıştık bile.

Avşa da en çok bulunan şey motel olduğu için herhangi güzel bir yere girelim dedik, yol üstünde eli ayağı düzgün görünen Özcan Urun Motel’in odalarından birini gezip kalmaya karar verdik. Motelin odaları oldukça konforlu ve güzel. Banyosu küçük ama kullanışlı ve temiz idi. Biz yemekleri dışarıda yediğimiz icin mutfağını hic kullanmadık. Motel Avşa merkezine yürüyerek 2-3 dakika mesafede. Oda fiyatı ise ucuz, 2 kişilik odada kişi başı 25 TL. Diğer yazlıktan bozma moteller yerine Özcan Urun’u tercih etmek daha mantıklı.

Avsa Plajları:
Avşa ‘da bulunduğumuz iki gün içinde 2 ayrı plajda denize girebildik. İlk gün herkesin en güzel plaj olarak bahsettiği Altınkum’a gittik. Altınkum plajına gitmek için merkezdeki caminin yanından hareket eden Yiğitler-Altınkum minibüslerine binmek gerekiyor. Yaklaşık 20 dakika süren minibüs yolculuğunun ücreti 2,5 TL. Altınkum ‘daki ince kum plaj 400-500 metre uzunluğunda ve plajda açık durumda 2 adet tesis var. Biri daha güneydeki ‘Beach Club’ mantığına özenen ve Sapphire diğeri de sadece yiyecek-içecek sunan ve harika plaj/deniz manzaralı Şahin Tepesi. Her ikisi de fiyatları bakımından uygun ancak kalite açısından vasatın altında kalan yerler. Plajda şezlong ve şemsiyeleri belediye kiralıyor 2 şezlong ve şemsiye için 10 TL alıyor. Dilerseniz plaj kumlarında değil de Sapphire ‘in kendi verandasındaki minder veya şezlonglardan yararlanabilirsiniz, ücretler aynı. Altınkum plaji güzel ancak su yüksekliği 1.5 metreye ulaşıncaya kadar yosunlu. Eskiden yosun yoktu diyorlar. Plajda denize girmek icin 15 metre uzunluğunda bakımsız bir iskele var. İskele bitiminde suyun yüksekliği 1.2 metreyi geçmiyor, bu da denizin cok sığ olduğu konusunda bilgi veriyor olmalı.

İkinci gün yine merkezdeki caminin yanından kalkan minibüslerle Çınar Plajı’na gittik. Yol bozuk, virajlı ve Altınkum ‘a oranla uzun. Yolculuk ücreti 3 TL. Plajda benim görebildiğim 3 tane tesis (daha cok restoran, çay bahçesi karışımı bir şey diyelim) vardı. Biz daha sakin görünen Mert ‘in Yeri ‘ne (ismini yanlış hatırlıyor olabilirim) yerleştik. İki bira içip denize girmek icin şezlong kiraladık, 2 şezlong ve 1 şemsiye için 10 TL verdik, biraların fiyatı da 8 TL idi. Açıkçası ben Çınar Plajı’nı, belki akşam saatlerinin güzelliğinden belki dalgasız ve yosunsuz olmasından dolayı, Altınkum’ dan daha çok beğendim.

Avşa ‘nın merkezinde, deniz otobüsü iskelesinin devamında olan uzun merkez plajını genelde plaja gitmek için zaman harcamak istemeyenler, yakındaki dükkanlardaki esnaflar ve yaşlılar kullanıyor. Dar, dükkanlar ve yürüme yolu ile iç içe olduğu için tercih edilmesini tavsiye edemeyeceğim bir plaj. İskeleye ve yerleşim yerlerine yakın olduğu için temizliğinden de şüphe ettim.

Yeme-İçme:
Avşa da çoğunlukla yazlık ve motel müşterileri kendi yemeklerini yaptığı için yeme-içme konusunda da problem yaşamak olası. Fast food ya da kebapçı bulmanız mümkün. Biz yemekleri, sahilin iç tarafındaki ‘Çınaraltı Çorbacısı’ nda yedik ve lezzetlerinden de, fiyatlarından memnun kaldık. Kahvaltı için ise çok seçenek bulmak mümkün. Kebapçılar, cafeler hatta akşam disko olan barlar bile sabah kahvaltı veriyor. Biz seçeneklerden açık büfe kahvaltı veren ‘Uludağ Kebapçısı’ nı değerlendirdik. Vasat bir açık büfe, termos ile sınırsız çay.

Avşa genel olarak orta-alt sınıf Türk ailelerin tercih edebileceği (Gündüz plaj, akşam mangal/çay bahçesi) ucuz bir tatil seceneği olarak değerlendirilebilir. Motellerin hepsinde mutfak ve buzdolabı var kendi yemeğinizi, hatta mangalınızı, kendiniz yapıyorsunuz. Biz Avşa ‘dan, Çınar Plajı ve Özcan Urun Motel dışında, hiç memnun kalmadık. Geceleri bizim keyfimize uygun, yemek ve içmek için bir yer bulamadık. Sahilde 2-3 tane cıstak-cıstak şarkı çalan bir kaç bar, ki bunların önünnde geçerken insanı kolundan tutup içeri çekecek kadar ısrar eden çalışanları vardı, her yer hediyelik eşya dükkani, kebapçı, dönerci, çay bahçesi. En öenmlisi Avşa merkezinde her yer beton her yer bina. Avşa’da kaldığımız iki gece de erkenden motel odamıza çekilip uyuduk.

Kısaca; Avşa, sakin, kaliteli, huzurlu, doğayla iç içe bir tatil istiyorsanız kesinlikle size göre değil.

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *