Debian üzerinde MRTG kurulumu

Evinizde ya da isyerinizde ADSL kullaniyorsunuz, bant genisliginizin ne kadarini kullanniyorsunuz, verdiginiz paranin ne kadarini hak ediyor servis saglayiciniz? Multi Router Traffic Grapher (MRTG) kullanarak hattinizla ilgili istatistiki verileri grafik olarak görebilirsiniz. Bunun için Debian üzerine MRTG ve Apache kurmaniz yeterli.


MRTG kurmak için kullanilacak apt-get komutu asagidaki gibi, bu komut MRTG ‘nin grafik ve html dosyalarini barindiracak dizini (varsayilan dizin /var/www/mrtg seklinde olacaktir) de olusturur.

#apt-get install mrtg

Kurulum sonrasi MRTG ‘nin yapilandirma dosyasi olan etcmrtg.cfg dosyasinin düzenlenmesi gerekiyor. Basitçe asagidaki gibi bir yapilandirma yeterli olacaktir. Bu yapilandirmada MRTG dosyalari /var/www/mrtg altinda olacak, bant genisligi bit olarak gösterilecek ve grafikler soldan saga dogru ilerleyecektir.

WorkDir: /var/www/mrtg
Options[_]: bits,growright


MRTG ‘nin düzenli grafik olusturmasi için belli zaman araliklarinda data almasi gerekiyor, bunun için cron daemonuna bir girdi olusturmak gerekli. Girdiyi etccron.d/mrtg dosyasini olusturarak yapabilirsiniz. Içerigi asagidaki gibi olacaktir. Örnekte MRTG her 5 dakikada bir calisacaktir.

cat etccron.d/mrtg
0-55/5 * * * * root mrtg etcmrtg.cfg


MRTG ‘nin ADSL routerdan bilgi okumasi için asagidaki düzenlemeyi yapmak gerekiyor. (192.168.2.1 yerine ADSL modeminizin iç IP adresini yazmalisiniz.)

cfgmaker [email protected] >> etcmrtg.cfg

Simdi sira HTML dosyalarini ve grafikler için baslangiçlarini olusturmali. Bunun için asagidaki komut yeterli olacaktir.

indexmaker etcmrtg.cfg > /var/www/mrtg/index.html

Yapilandirma bittikten 5 dakika sonra MRTG ADSL routerdan bilgi almaya baslayacaktir. 5 dakika araliklarla http://webserver_adresiniz/mrtg/ adresine baktiginizda grafiklerin olustugunu göreceksiniz.

Not: Hosting sunucum bazı özel dizinlerin yazılmasına izin vermiyor. etc yazılan dizindeki karakterlerini / olarak kullanın.

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *