Sabah kalkıp kahvaltı için kız arkadaşım çok sevdiği için yine Candio Al Porto adlı kafeye gittik. Bu kez farklı bir kahvaltı denedik ve yine memnun kaldık. Portakal sularımızla birlikte bu kez 15 Euro ödedik. Sakız ‘daki kafelerde ilgili ilginç bir nokta ise; siparişin hesabının olduğu yazarkasa fişini masanın kenarına batla yapıştırıyorlar. Sanırım böylece hem karışıklıktan kurtuluyorlar hem de müşterilerine şeffaf davranıyorlar. Ben çok beğendim açıkçası bu uygulamayı.
Kahvaltıdan sonra çevre köyleri gezmek için yine otobüs firmasına gittik. Görevli kız bize Lagkada isimli köye gidebileceğimizi söyledi, bizde bu köye gitmek için 2 kişilik bilet aldık. Sakız ‘a yaklaşık 15 Km uzaklıktak olan köye otobüs bileti kişi başı 2 Euro idi. Χούλης (sanırım Houlis diye okunuyor) adlı bir kafede biraz oturduk, soğuk bir şeyler içtik. Otobüsümüzün kalkmasına 2 saat kadar bir süre olduğu için yakınlarda Chios Kalesi‘nin, şehir parkının olduğu bölgede gezindik. Şehir parkını belediye mültecilerin çadırlarını kurmaları için ayarlamıştı. Çok sayıda mülteci gördük yollarda. Şehrin yukarı kısımlarında 2 tane kilise gördük, bir tanesinin bekçisi kilitli olan kiliseyi açarak gezmemize yardımcı oldu. Otobüsümüzün kalkma saati yaklaştığı için liman caddesinde bulunan otobüs durağına gittik. Bu otobüs durağı aslında küçük bir terminal; bilet satış, kaldırımda ve içerisinde masalar olan bir kafe. Genelde kaldırımdaki masalarda yaşlılar otobüslerini beklerken frappe içiyorlardı.
Saat 14:00 gibi kalkan otobüsümüz kıvrımlı ve yüksekliği sürekli değişen bir sahil yolu boyunca ilerledi, arada bir okuldan çocukları aldı, küçük bir köyde çocukları bıraktı, yaklaşık 45 dakika sonra “>Lagkada adlı balıkçı köyünde bizi indirdi. Otobüsler genelde eski ve bakımsız. Bu kadar virajlı ve dar yollarda neden büyük otobüsler kullanıyorlar aslında bilemiyorum, belki yolcu yoğunluğu fazladır. Lagkada ‘da gezmek için yaklaşık 1,5 saat zamanımız vardı. Zaten küçük bir balıkçı köyü olduğu için çok zor olmadı gezmek.
Lagkada çok güzel evleri, sahil şeridi, minnacık bir plajı olan, sakin, şirin bir balıkçı köyü. Renkli teknelerle dolu küçük bir balıkçı limanı var. Sahil şeridinde de bir kaç balık restoranı var. Biz biraz sokaklarda gezdik, fotoğraf çektik daha sonra da beğendiğimiz bir balık restoranında yemek yedik. Ahtapot, Yunan salatası, karides ve bira içeren masamızın hesabı 25 Euro tuttu. Yemek sonrası tekrar köy meydanına dönüp son anda Sakız’a dönen minibüsü yakaladık ve dönüş için kişi başı 2 Euro ödedik. Minibüs daha küçük olduğu için sanırım daha hızlı döndük. Yolda dönerken Sakız’ın ünlü yeldeğirmenlerini gördük, inelim gezelim dedik ama daha sonra vazgeçtik. Sakız merkeze dönüp biraz gezindik daha sonra da odamıza dönüp biraz dinlendik.
Akşama doğru kız arkadaşımın fikri ile güneşin batışını yeldeğirmenlerinde yakalamak için yaklaşık 2 Km yürüdük. Sahile inip yeldeğirmenlerini ve denizi fotoğrafladık.
Güneş battıktan sonra üstteki fotoğrafın en solundaki ışıkları görünen Μύλοι (Mylio okunuyor) isimli tavernaya oturduk. Burada 3-4 çeşit meze, ahtapot ve kalamar ve uzo (Barbayanni Mavi) sipariş ettik. Biz oturduktan sonra masalar dolmaya başladı hatta küçücük bu mekanda boş masa kalmadı. Deniz ürünleri gerçekten çok başarılı pişirilmişti. Oldukça memnun kaldık, hesap olarakta 33 Euro ödedik.
Gece saat 23:00 civarı restorandan ayrılıp otelimize kadar yürüdük.Yürüdüğümüz yol kısmı aslında sanayi bölgesi görünümlü bir yer. Çeşitli sanayi malzemeleri satan dükkanların, motosiklet ve araba tamircilerinin olduğu bir bölge. Odamıza dönünce alkolün de etkisiyle uykumuz geldi, sabah Midilli feribotumuz olduğu için alarm ayarlayıp uyuduk.
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 1. Gün Sakız
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 2. Gün Sakız
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 3. Gün Sakız
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 4. Gün Molyvos
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 5. Gün Molyvos
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 6. Gün Petra
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 7. Gün Ayvalık
merhaba,
sakız adasında ilk gün katıldığınız turu adada mı ayarlamıştınız ?
yani biz de arabasız gideceğiz. bundan dolayı oradaki ulaşımı ve turları araştırıyorum 🙂
Merhabalar Dilek Hanim,
Turu Cesme’de feribota binmeden once check-in yaparken ayarlamistik, feribot icinde de Sakiz’a inince de ayarlayabiliyorsunuz.
Ulasim icin motosiklet ya da araba kiralamanizi oneririm, diger turlu gercekten zor.