Sistem yöneticisi olarak, çalışan tüm sistemleri NAGIOS ile izlediğimi bir çok kez yazmıştım. Aynı zamanda siz de benim gibi meraklı bir iPhone kullanıcısı iseniz bu yazıyı oldukça seveceksiniz.
iPhone için hazırlanmış Prowl adlı uygulama sayesinde NAGIOS’un gönderdiği arıza/uyarı mesajlarını, iPhone’da “Push Notification” olarak görmek mümkün. Bu işlemin çalışması için aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekiyor:
1) Prowlapp.com sitesine uye olarak “API KEY” alınması,
https://www.prowlapp.com/register.php adresine girerek kendinize bir kullanıcı adı ve parola oluşturun ve https://www.prowlapp.com/api_settings.php adresinden bir API KEY oluşturun.
2) iPhone ‘a Prowl uygulamasının kurulması.
iPhone ‘a Prowl uygulamasını kurmak için, http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=320876271 linkinden uygulamayı iTunes ile kurun veya iPhone’daki App Store uygulamasından Prowl uygulamasını arayarak kurun.
Uygulamayı calıştırdıktan sonra Settings kısmına girin ve prowlapp.com sitesine girdiğiniz kullanıcı adı ve parolasını yazın.
3) NAGIOS kurulu sunucuya prowl scriptinin ayarlanması ve test edilmesi
Öncelikle Prowl için PERL scriptinin download edilmesi ve çalıştırma yetkisinin verilmesi gerekiyor.
http://prowl.weks.net/static/prowl.pl adresinden scripti download edip calistirma hakki verin.
Perl scriptinin prowlapp.com sitesine SSL ile erişebilmesi için aşağıdaki PERL modüllerinin kurulması gerekiyor. (Modüllerin kaynak kodlarını http://search.cpan.org adresinden bulabilirsiniz.)
cpan install Crypt::SSLeay
cpan install LWP::UserAgent
Sıra test aşamasında. Test için prowlapp.com sitesinden aldığınız API KEY bilgisini aşağıdaki şekilde komuta parametre olarak girin ve komut satırından çalıştırın.
/path/to/prowl.pl -apikey='APIKEY' -application='prowl.pl' -event='test' -notification='Se Se 1 2 DENEME'
Her şey düzgün bir şekilde ayarlanmışsa komutu çalıştırdıktan hemen sonra komut satırında ‘Notification successfully posted.’ mesajını, iPhone ekranında ise ‘Se Se 1 2 DENEME’ mesajını göreceksiniz. Bu denemenin başarılı şekilde çalıştığından emin olun ve NAGIOS için ayarları tamamlayın.
4) NAGIOS’un uyarı gönderme ayarlarının yapılması.
iPhone sahibi şanslı arkadaş için /usr/local/nagios/etc/objects/contacts.cfg içinde yeni bir contact bilgisi oluşturun veya varolan bilgiyi aşağıdakine benzer şekilde değiştirin.
define contact{
contact_name gurcanozturk
alias Gurcan OZTURK
service_notification_period 24x7
host_notification_period 24x7
service_notification_options w,u,c,r
host_notification_options d,u,r
service_notification_commands notify-service-by-prowl
host_notification_commands notify-host-by-prowl
_prowl_apikey APIKEY
}
Bu bilgideki “_prowl_apikey” satırındaki alt çizgi işareti zorunlu, değiştirmeyin.
Daha sonra /usr/local/nagios/etc/objects/commands.cfg dosyasına Prowl için özel ayarları eklemek gerekiyor. Aşağıdaki satırları aynen girin ve NAGIOS yapılandırmasını reload edin.
Not: Eğer NAGIOS ‘un sadece CRITICAL uyarılarını göndermesini isterseniz “-priority=1” parametresini “-priority=2” olarak değiştirin.
define command{
command_name notify-host-by-prowl
command_line /usr/bin/perl -w /usr/local/bin/prowl.pl -apikey="$_CONTACTPROWL_APIKEY$" -priority=1 -application="Nagios" -event="Host" -notification="$HOSTNAME$ $HOSTDESC$ '$HOSTOUTPUT$'"
}
define command{
command_name notify-service-by-prowl
command_line /usr/bin/perl -w /usr/local/bin/prowl.pl -apikey="$_CONTACTPROWL_APIKEY$" -priority=1 -application="Nagios" -event="Service" -notification="$HOSTNAME$ $SERVICEDESC$ '$SERVICEOUTPUT$'"
}
Artık herhangi bir sunucunuzda veya servisinizde problem olduğunda NAGIOS uyarılarını iPhone ‘da popup mesaj olarak görebilirsiniz.
Be First to Comment