Benim gibi kendi bilgisayarına ve kullandığı masaüstlerine fena halde alışan bilgisayar kullanıcıları, başkalarının bilgisayarını veya bir internet kafenin bilgisayarını kullanırken zorluk çekiyor. Ya istediğiniz programı bulamıyorsunuz ya da download etmenize izin verilmiyor. Bu durumlarda livecd şeklindeki linux dağıtımları çok işe yarayan şeyler, ancak onları taşıması ve kullanım sırasındaki yavaşlıkları, kullanım sırasında download ettiğiniz dosyaları aktarması da ayrı birer sorun.
İşte bu tarz sorunları aşmak için güzel bir yöntem de USB flash disk üzerinde çalışan mini linux dağıtımlarını kullanmak. 2-3 yıl önce de araştırmıştım ama düzgün şekilde kullanamamıştım. Geçtiğimiz günlerde tekrar denemeler yaptım ve eski 128 MB flash diskime kurmak için Slackware tabanlı bir usb mini-linux dağıtımı olan SLAX ‘ın Popcorn dağıtımında karar kıldım. Eğer daha büyük kapasiteli bir flash diskiniz varsa SLAX KillBill Edition versiyonunu da seçebilirsiniz.
Slax Popcorn’un kurulumu oldukça kolay, yazının sonunda kurulumunu basitçe anlattım internette bulduğum diğer dokümanlardan ve web sitelerinden yararlanarak. Slackware dağıtımı baz alınarak özellikleri kırpılmış. Pencere yöneticisi olarak XFCE veya Fluxbox kullanabiliyorsunuz. Firefox, Gaim, Abiword, Mplayer (video oynatıcı), Beep Media Player (mp3/ogg çalar) kurulu olarak geliyor.
(Eğer SLAX KillBill Edition kullanırsanız çok daha fazla paket seçeneğiniz olacaktır, örneğin KDE arayüzü, Abiword yerine KOffice, Gaim yerine Kopete vs.)
SLAX ‘ın bence en önemli özelliği moduler bir program/modul kuruluş yontemi ve paket sistemi olması.Web sitesindeki SLAX Moduller kısmından istediğiniz türdeki programı indirip çok kolay bir şeklide sisteminize ekleyebiliyorsunuz. USB flash diskinizin kapasitesi elverdiğince istediğiniz paketleri kurmanız ve kullanmanız olası. Çalışırken kullandığınız dosyaları, yaptığınız ayarları tutan konfigurasyon dosyalarını kaydetmek için ve daha sonra bu ayarları yüklemek için configsave/configrestore komutlarını kullanabiliyorsunuz. Eğer bu komutları sistem başlangıç ve kapanış dosyalarına (init scripts içerisine) eklerseniz sisteminize otomatik olarak kaydetme/restore etme özellikleri ekleyebilirsiniz.
Sonuç olarak eğer çok gezen ve çok farklı yerlerdebaşka kişilerin bilgisayarlarını kullanan bir kullanıcıysanız veya banka/şifre/kullanıcı bilgileri gibi kişisel bilgilerinizin o sırada çalıştığınız bilgisayarda kalmasından endişe ediyorsanız SLAX size göre bir çözüm olabilir.
SLAX Popcorn Edition kurulumu:
Windows bir sistem ile kurulum için öncelikle gerekli donanım ve araçlar;
* 128MB veya daha büyük kapasitede bir USB flash disk. (KillBill Edition için 256MB ve daha üstü)
* SLAX iso dosyası. (Bu yazıda SLAX Popcorn 5.1.8 kullanılmıştır.)
* Winrar (veya başka bir ISO çıkarma programı. IsoBuster, Winiso, vs.)
* USB diski formatlamak için HP-USB Format Tool.
Kurulum;
1) İlk olarak HP-USB Formatlama aracını USB Flash diskinizi FAT32 olarak formatlayın.
2) Winrar veya başka bir program yardımı ile Slax iso dosyasını açın ve içerisindeki dosyaların tamamını USB diskinize çıkarın.
3) USB disk içindeki boot dizinindeki initrd.gz ve vmlinuz dosyasını USB diskin ana dizinine (kök dizine) kopyalayın.
4) Bir Windows Komut Satırı açın (Başlat->Çalıştır->cmd)ve komut satırından USB disk içindeki Tools/WIN/syslinux.exe programı ile USB diskinizi boot edilebilir hale getirin. Komutunuz syslinux.exe -s -f X: şeklinde olacaktır. (X: USB Diskinizin sürücü harfi olacaktır.)
5) Örnek syslinux.cfg dosyasını download ederek USB diskinizin ana dizinine kopyalayın.
6) Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ayarlarından boot seçeneğini USB diskten açılabilir hale getirin. (Örneğin: USBZIP, USBFLOPPY, USBHDD)
Bazı anakartlarda açılış sırasında F8 veya F11 seçenekleri ile açılış ortamını seçebilirsiniz.
7) BIOS ayarlarınızı kaydedin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Artık SLAX Popcorn linuxunuz kullanıma hazır, güle güle kullanın 🙂
Be First to Comment