Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi

Bu yıl çok fazla izin günüm kalmadığı için yaz tatili planımızı maalesef kurban bayramı günlerine ek olarak yıllık izin alarak yapabildim. Bunun için 21-22 Eylül tarihlerinde yıllık izin kullanıp bayram tatilini 9 güne birleştirmiş oldum. Uzun zamandır aklımızda olan Yunan adaları gezimize başka bir arkadaşımın fotoğraf ve Swarm checkinlerinden kıskanarak Sakız ve Midilli olarak başladık. İlk olarak Midilli – Sakız olan planımızı, iki ada arasındaki feribot saatinin uygun olmamasından dolayı Sakız – Midilli olarak değiştirdik. Ben genelde şuraya gidin burada yemek yiyin demek istemiyorum, nerede ne yaptıysak onları yazıyorum, fotoğraflıyorum. Yazı içerisinde Midilli’den Lesvos (Lesbos olarak okunuyor) olarak, Sakız’dan ise Chios (Xios – Hios olarak okunuyor) olarak yazıp olarak bahsetmiş olabilirim, şimdiden hatırlatayım.

Plan şu şekilde gelişti;

– Otobüsle Çeşme (Erken davranmadığımız için uçak biletleri yüksekti, otobüs seçtik ama pişmanız),
– Çeşme ‘den feribotla Sakız (Chios),
– Sakız (Chios) adasında 3 gece konaklama,
– Sakız adasından Midilli adasına feribotla geçiş,
– Molyvos köyünde 3 gece konaklama,
– Midilli adasından Ayvalık’a feribotla geçiş,
– İstanbul ‘a dönüş.

Planı çok geç yaptığımız için otobüs bileti ayarlamak bile zor oldu. Bir kaç fikir değişikliğinden sonra Kamil Koç firmasından sabah 07:00 ‘de Çeşme’de olacak şekilde bir sefer bulup 2 bilet ayırttım. Otobüs yolculuğumuzun son 1 saati ilginç geçti onu da ayrıca anlatırım. Tavsiyem erken davranıp uçak bileti araştırmak/ayarlamak. Ancak uçakla ilgili zaman problemleri de yaşamanız olası. Neden derseniz Çeşme – Sakız feribotu 9:00 ‘da kalkar, sizin İzmir havalimanından Çeşme Limanı’na geçmek için 100 Km yol yapmanız gerekiyor, bu da demektir ki uçağınız en geç 7:30 gibi inmiş olmalı. Bir başka seçenek 1 gece Çeşme’de kalmak, eğer tatil süreniz uyuyorsa bu da iyi bir tercih olabilir.

Çeşme ‘den Sakız Adası’na giden bir kaç feribot firması var; Ertürk Lines, Sunrise Tours, Ege Birlik. Şu an baktığımda bile fiyatları farklı, tek yön için Ertürk 32 Euro, Ege Birlik 21 Euro, Sunrise 25 Euro görünüyor. Ertürk Lines’ın 2 farklı teknesi var, biri araç ve yolcu taşımak için feribot, diğeri ise sadece yolcu taşımak için katamaran tipi bir tekne. Ayrıca Ertürk Lines komik bir şekilde tek yön veya çift yön farketmiyor aynı ücreti uyguluyor. Tek artısı hızlı katamaran Çeşme-Sakız arasını 25 dakikada alırken, feribot 45-50 dakikada alıyor. Ben açıkçası diğer firmaları araştırmadığım için hata etmişim, Ege Birlik ile gidip 22 Euro daha az harcayabilirmişim.

Sakız adasında konaklama için seçenek çok. Merkezde (Mytilene) çok sayıda otel ve pansiyon var. İlk başta booking.com üzerinden 3 gece için Chios Town Studios isimli bir pansiyonda geceliği 30 euro yer ayırttım ancak beğenmediğimiz için (ucuzluğundan farketmiş olmalıydım aslında) sadece 1 gece kalıp 2. günün sabahında İonia Rooms adlı bir otele geçtik. Geceliği 10 euro fark vererek hem merkeze yakın hem de daha bakımlı/temiz bir yer bulmuş olduk. Ayrıca Sakız da otel için rezervasyon yapmaya gerek olmadığını da anlamış olduk.

Sakız ‘dan Midilli’ye geçiş için Hellenic Seaways adlı feribot firmasından toplamda 53 euro karşılığında 2 kişilik Chios-Mytilene bileti aldım. Feribot biletlerinin fiyat farkları gemide oturulacak yerlere göre değişiyor. Eğer numarasız koltuk alırsanız, gemi de numarasız herhangi bir koltuğa oturabilirsiniz, eğer yolculuğunuz kısa ise çok sorun olmayacaktır, ancak boşalttığınız koltuğu döndüğünüzde boş bulamayabilirsiniz. Kötü havalarda özellikle Pireaus (Pire) veya Kavala limanına gidilirken herkes içeride oturduğundan yer bulamama, farklı yerlerde oturma gibi sorunlar yaşanıyormuş. Numarasız koltuklar 21-24 Euro aralığında iken, numaralılarda manzaralı veya manzarasız şeklinde vs ayrılıyor. Bindiğiniz feribota bağlı olarak uzun yolculuklar için yataklı odalar da var. Benim aldığım biletler manzaralı (aslında pencere kenarı desek yeridir) ve numaralı idi. Eğer yanınızdaki eşyalar (bavul-valiz değil) çok fazla değilse, sadece birer sırt çantanız varsa örneğin, numarasız almak daha mantıklı. Bu şekilde geminin iç ve dış güvertesinde, cafe veya salondaki masalarda zaman geçirebilirsiniz, tamamen size kalmış.

Feribot Midilli (Lesvos) Adası’nda Mytilene adlı limana yanaşıyor. Burası adanın merkezi sayılıyor, diğer köy ve kasabalara buradan otobüsler var. Biz limana yanaştığımızda oldukça büyük bir kalabalık vardı. Liman tam bir mülteci yığınağı halindeydi. Çoğu Atina veya başka Avrupa şehirlerine gitmek için feribot bileti almaya çalışıyorlardı. Molyvos adanın kuzeydoğusunda oldukça güzel, hareketli bir köy. Burada kalmayı adanın merkezinden daha sakin ve güzel olduğunu okuduğum için bilerek seçtim. Molyvos’a gitmek için köyler arası otobüsleri kullandık.

Molyvos ‘ta kalınacak yer sorunu pek yok, adada çok büyük olmasa da güzel oteller var. Aralarda ise pansiyon ve evlerden dönüştürülmüş apartlar var. Burada da booking.com da yer alan fotoğraflardan yanılıp otel konusunda hata yapmışız. Öncelike Studios Myrsini isimli bir apartta yer ayırtmıştık ama daha sonra beğenmediğimiz için ayrılıp o gece için Marina’s Rooms pansiyonunda 1 gece kalıp daha sonra buradan da vazgeçip Molyvos Otel’e geçtik. Az bir pazarlıkla yine geceliğine 10 euro fazla vererek çok daha iyi bir konaklama geçirdik. Bu geçişler, kararsızlıklar, karar verme/verememe anları daha sonra hem kız arkadaşımın hem de benim yorulmama ama kendimizle dalga geçmemize sebep oldu.

Midilli Adası’ndan Ayvalık’a Jale tur isimli bir firmayla geçtik, bildiğim kadarıyla 2-3 firma var zaten. Yine burada Türk esnaf kurnazlığı yapıyorlar. Web sitelerinde gidiş-dönüş biletini kişi başı 80TL ‘ye satarken, biz Mytilene ‘de bir seyahat ajansından Ayvalık gidiş biletini kişi başı 10 Euroya aldık. Tekneler Üsküdar-Beşiktaş arası çalışan motorlardan, oldukça yavaşlar, Mytilene-Ayvalık arası 1 saat 15 dakika civarında sürüyor.

İstanbul’a dönüş için, kız arkadaşım gece yolculuklarında uyuyamadığı ve kitap okumayı istediği için Cumartesi gündüz 15:00 seferine almıştım ki bayram dönüşü sebebiyle zaten başka seferlerde yer yok gibiydi. Dönüşü Pamukkale ile yaptık oldukça rahat geldik, ta ki bayram trağinie ve yolculuğun son 1 saatine kadar.

Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 1. Gün Sakız
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 2. Gün Sakız
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 3. Gün Sakız
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 4. Gün Molyvos
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 5. Gün Molyvos
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 6. Gün Petra
Chios (Sakız) – Lesvos (Midilli) Gezisi – 7. Gün Ayvalık

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *