Hackintosh RTL8187b problemi ve cozumu

Bir suredir Toshiba A200-1AH model laptopta Mac OS X 10.5.7 Leopard (iATKOS v7) kullaniyorum ancak wireless kart Intel iw4965agn olunca yapacak cok bir sey kalmiyor, cunku henuz bu kartla birlikte saglikli calisan bir Mac driveri yok. Bu nedenle Teknosa’dan Cisco/Linksys WUSBUSB54GC model (her ne kadar uzerinde model olarak WUSB54GC yazsa da kendisi WUSB54GC-B ya da WUSB54GC-EU) wireless adapter aldim. Cihaz uzerinde Version 2 yaziyor ki bu driver bakimindan oldukca onemli. Cunku v1 ve v3 RaLink RT2xxx chipseti barindirirken, v2 cihazlar Realtek 8187b chipseti barindiriyor.

Ilk olarak versiyona dikkat etmedigim icin RaLink RT73 driverlariyla deneme yaptim (v1 bir USB adapter ile de denemeler yapmistim daha once, sorunsuz calismisti yine iATKOS v7 uzerinde) ancak normaldir basarisiz oldum. Daha sonra Leopard’da System Profiler ile bakildiginda device olarak Realtek WLAN_8187b, vendor ID olarak 0x0073, produc ID olarak 0x1737 gorununce Realtek firmasinin sitesinden Mac OS X 10.4.x/10.5.x driverlarini indirip deneme yaptim, yine basarisiz oldum. Forumlarda kisa bir arastirma sonucunda, macosxhints.com forumundaki cozum bana bir fikir verdi. Benim USB adaptorum de ayni chipseti kullandigi icin ayni cozumu uyguladim ve basarili oldum.

Kisaca, yapilmasi gerekenler;

1) USB cihazi bilgisayariniza takmayin! Realtek sitesinden 8187b driverini indirin ve installeri calistirip kurulumu tamamlayin.
2) Kurulum yaptiktan sonra bilgisayarinizi yeniden baslatin, Leopard acilinca USB adaptorunuzu takin.
3) Leopard’da elma menusunden “About this Mac” secin, acilan pencerede “More Info” butonunu tiklayarak “System Profiler” acilmasini saglayin.
4) System Profiler ‘da sol menuden USB secin, sag tarafta RTL8187B_WLAN_Adapter yazisini gormus olmalisiniz, uzerine tiklayin.
5) Alttaki pencerede, product ID ve vendor ID degerlerini bir kenara not edin. Bu degerler hexadecimal degerler olup decimale cevrilmek zorunda bir sonraki adim icin.
6) Internette bulabileceginiz hexadecimal to decimal converter sayfalari yardimiyla decimale cevirebilirsiniz, ornegin : http://easycalculation.com/hex-converter.php
7) Sirada sisteme kurdugumuz driverin icindeki info dosyasini editleme islemi var, bunun icin, bir Terminal uygulamasi (Applications/Utilities/Terminal) acin, acilan terminalde sudo -s yazip
kullanici parolanizi girin.
8) nano /System/Library/Extensions/RTL8187Bt.kext/Contents komutunu calistirin.
9) Acilan dosyanin icerisinde “RTL8187B_WLAN_Adapter” baslikli kisimdaki idProduct ve idVendor yerine kendi cevirdiginiz rakamlari yazin. WUSB54GC v2 icin bu degerler “115 ve 5943” olmalidir.
10) CTRL-X kombinasyonu ile dosyayi kaydedin ve cikin.
11) Leopard’i yeniden baslatin, acilista yeni bir aygit bulunduguna dair bir mesaj alacaksiniz artik Applications altindaki Realtek Wireless Utility uygulamasini calistirip wireless aglara baglanabilirsiniz.

* Bu dokumani diger tum 8187b kullanan wireless adaptorler icin de kullanabilirsiniz.

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *