Networkten MP3 dinlemek/dinletmek – DAAP/iTunes

Evdeki ses çıkaran küçük PC’yi kenara atıp yerine Apple MacMini alınca, linux üzerindeki MP3 sunucum da rafa kalktı. MacMini üzerinde OSX Leopard çalıştığı için, MacMini için Digital Audio Access Protocol (DAAP) destekleyen bir sunucu arayışına girdim. Firefly bu iş için oldukça ideal, Windows, Linux, Mac OS X and Mobile OS X (iPod Touch ve iPhone) üzerinde çalışabiliyor. Ben hem Mac OSX hem de linux üzerinde kurup denedim.

Mac OS X üzerinde kurulum oldukça kolay. Normalde Mac OS X için stable release edilmiş bir dosya yok, SVN releaselarda birini http://nightlies.fireflymediaserver.org/nightlies/svn-1696/Firefly-svn-1696.dmg adresinden indirip sisteminize kurun. System Preferences app ile ayarlarını yapabilirsiniz.

Linux’ta kurulum için http://www.fireflymediaserver.org/download.php adresinden stable bir release download edebilirsiniz. Kaynak kodu açıp kurduktan sonra, contrib dizinindeki yapılandırma dosyasını /etc altına kopyalamanız gerekiyor.

cd /usr/local/src
wget http://garr.dl.sourceforge.net/sourceforge/mt-daapd/mt-daapd-0.2.4.2.tar.gz
tar -zxvf mt-daapd-0.2.4.2.tar.gz
cd mt-daapd-0.2.4.2
./configure
make
make install
cp contrib/mt-daapd.conf /etc

Daha sonra bu dosyada gerekli birkaç ayarı yaptıktan sonra sunucunuzu çalıştırın.
Yapılandırma dosyası oldukça küçük ve basit. Örnek olarak içeriği şu şekilde olmalıdır.

web_root /usr/share/mt-daapd/admin-root
port 3689
admin_pw mypass
db_dir /var/cache/mt-daapd
mp3_dir /download/gurcan-mp3/
servername GurcanMusicServer
runas nobody
playlist /etc/mt-daapd.playlist
extensions .mp3,.m4a,.m4p

Sunucuyu /etc/init.d/mt-daapd komutuyla calıştırdıktan sonra sıra geldi sunucuya bağlanmaya. Herhangi bir DAAP destekleyen müzik dinleme programı kullanabilirsiniz. Bu programlarda DAAP protokolünün özelliği olarak otomatik olarak DAAP sunucu ismi çıkıyor ekrana.

*Bazı programlarda (Winamp, SongBird, amaroK) DAAP desteği vermek için ekstra plugin gerekebilir. Bunları da clientiniza eklemeniz gerekiyor.
Benim favorim SongBird

Client olarak birkac öneri;
Linux – amaroK, SongBird
Windows – iTunes, SongBird
Mac OS X – iTunes
Windows Mobile 6 – WifiTunes
Apple iPhone – iTunes

Artık tüm ağınızdan hatta benim gibi, firewalldan 3689. porta gerekli izinleri verirseniz, işyerinizden evinizdeki MacMini üzerindeki müziğinizi bile dinleyebilirsiniz 🙂

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *