Debian/Ubuntu’da Netatalk ile Mac OS X’e afp baglanti yapmak

* Bu dokumandaki bilgiler Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex dagitimi kullanilarak uygulanmistir, tahminen Debian turevi tum dagitimlar icin calisacaktir.

Sirkette bol miktarda bulunan Macintosh kullanicilari icin kullanilmak uzere bir “File Server” ihtiyacimiz vardi. Leopard Server mi kuralim derken, bugun Linux uzerinde Netatalk ile “AFP Sharing” yapilmasi fikri dogdu. Kisa bir Google arastirmasi sonucunda http://blog.damontimm.com/how-to-install-netatalk-afp-on-ubuntu-with-encrypted-authentication/ adresindeki blogda guzel bir dokumantasyon buldum. Ben de az once evdeki Mac Mini uzerindeki Mac OS X Leopard ile Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex kurulu notebook arasinda test yaptim. Sonuc basarili 🙂

 

Netatalk Unix/BSD sistemlerin icin, herhangi bir Mac bilgisayarin kullanabilecegi file, print ve time sunucusu olusturmakta kullanilan AppleTalk Protocol Suite’in kernel seviyesinde bir uyarlamasidir.

 

Netatalk paketi Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex dagitimi ile birlikte gelmesine ragmen, bu paket sorunluymus ve beklendigi gibi calismiyormus. Mac OS X Leopard clientlar ile sunucular arasindaki baglantinin encrypted olmasi gerekiyor. Ubuntu 8.10 ile birlikte gelen Netatalk paketi ise SSL destekli gelmedigi icin problem bu noktada olusuyor. Problemin cozumu icin iki secenek bulunuyor:

– Tum Macintosh clientlarda plaintext sifrelerin aktive edilmesi. (Asagidaki komutla, bu her clientta tek tek yapilmalidir.)

 
defaults write -g com.apple.AppleShareClientCore -dict-add afp_cleartext_allow -bool true

 
– Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex ile gelen Netatalk paketinin yerine, source paketlerden Netatalk’u tekrar derlemek.

 

Daha basit ve acisiz bir cozum olmasi icin 2. secenegi seciyoruz.

mkdir -p /usr/local/src/netatalk
cd /usr/local/src/netatalk
sudo apt-get install devscripts cracklib2-dev dpkg-dev libssl-dev build-essential
sudo apt-get build-dep netatalk
apt-get source netatalk
cd netatalk-2.0.3
DEB_BUILD_OPTIONS=ssl dpkg-buildpackage -us -uc
sudo debi

Artik Netatalk kurulu ve calismaya hazir.

/etc/init.d/netatalk

scriptini kullanarak Netatalk’u baslatip durdurabilirsiniz.

Mac OS X Leopard clienttan linuxtaki netatalk ile paylastirilmis dizine ulasmak icin, Go -> Connect to Server secenegini sectikten sonra acilan kisma afp:// yazip ekleyince, linux uzerindeki paylasima erisebilirsiniz.

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *