Windowz ve LBA48 sorunsalı

Bilgisayarınızda Windows 2000 veya Windows XP kurulu, yeni bir disk aldınız geldiniz eve neşeyle. Takayım yeni diskimi de netten indirdiğim filmleri, mp3leri, warez programları diske atayım arşivimi adam edeyim dediniz ve taktınız diskinizi bilgisayarınıza. O da ne Windows hazretleri diski 128GB (aslında 137 GB ama windows matematiği işte) olarak görüyor. Nasıl yani kandırdılar mı ? Eeee nolacak şimdi? Okuyalım öğrenelim.

Windows 2000 ve SP1 kurulu olmayan Windows XP sürümleri ATA/ATAPI 6.0 tanımlamalarında belirtilen 48-bit Logical Block Addressing (LBA) denen özelliği desteklemiyormuş. Bu sebepten dolayı windows hazretleri bizim büyük diskleri minik diskler olarak görüyorlarmışmış. Napmak lazım diye akşamın bir vakti uğraştım araştırdım. BIOS update, bus master driverlarını yenilemek aklımdaki fikirlerdendi. Hayır Linux super de guzel goruyor kullanıyor zaten. Sırf bir kaç program yüzünden windows kurulu zaten sinir olmamak işten değil.

Çözüm her zamanki gibi windows registry. Hayır anlamıyorum,madem bu kadar çok özellik var registryde niye aktif etmek için windows gurusu olmak gerekiyor? Niye adam gibi bu özellikler kapalı geliyor da .avi preview gibi salak özellikler açık geliyor. Neyse.

48-bit Logical Block Addressing (LBA) özelliğini aktif etmek için,

1. Registry Editorü çalıştırın. (Start-> Run-> regedit)
2. HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesAtapiParameters değerini bulun.
3. Edit menüsünden Add Value seçeneğini seçin ve aşağıdaki değeri girin.

Value name : EnableBigLba
Data type : DWORD
Value data : 1 (decimal)

4. Registry editörünü kapatıp bilgisayarını yeniden başlatın.
5. Açılırken dua edin, çünkü M$ bu işleme garanti vermiyor, diskinizdeki bilgileriniz minik inodelara dönüşebilirmiş.

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *