Roma-Floransa-Pisa Gezisi

Herşey 2013 Ekim ayı sonlarında Pegasus Havayolları ‘ndan gelen bir kampanya maili ile başladı. Kampanya ile belirli noktalara indirimli uçuşlar sağlanıyordu. Hem benim hem de kız arkadaşımın bulunmayı istediği Roma hem fiyat hem de gezilecek çok noktası olması sebebiyle ilk tercihimiz oldu.

Biletlere baktıktan sonraki işim Roma gezi rehberlerini incelemek oldu. Bana göre en başarılı ve mantıklı olan da http://romarehberi.blogspot.com adresindeki blog yazı dizisi. Böylece nereler gezilecek, nerelerde kalınır ufak ama önemli detayları kafamda tutmaya başladım.

Gezi tarihimiz kız arkadaşımın öğretmen olması sebebiyle sömestr tatiline denk gelmek zorundaydı öyle de oldu. Vatikan Müzeleri’ne girişin her ayın son Pazar günü ücretsiz olduğunu bildiğimiz için sömestr tatili içine gelen Ocak ayının son pazarını da tatilimiz içine katarak tarihleri 24-28 Ocak 2014 olarak belirledik.

Her zamanki tembelliğimizden dolayı Roma uçak biletlerini ancak Kasım sonuna doğru alabildik. (O dönemde 1€ = 2,71 TL idi, sonuçta 2 kişi gidiş-dönüş 726 TL tuttu.)

Uçak biletlerimle ve geçici bir otel rezervasyonum olduğu için vize başvurusunda bulundum ve 2013 Kasım ayının son haftasında artık İtalya vizem hazırdı. Vize işlemleri için iData ‘ya toplamda 233 TL ödedim. (Birçok kişi aracı firma kullanır, ben nedense oldum olası sevmemişimdir iş takipçiliği işlerini. Tüm işlemlerimi kendim yaptım. Aracı firma kullandığınızda +70 TL gibi ücret daha ekleniyor, bilgi olsun.) Kız arkadaşımın özel pasaportu (yeşil pasaport) için vizeye ihtiyacı olmadı.

Daha sonra kalacak yer ayarlamak için TripAdvisor, Booking.com, Expedia, Venere, Agoda gibi bilinen tüm gezi/otel/ulaşım planlama ve rezervasyon sitelerini neredeyse hatmettim. Aralık ayının büyük bir kısmını çoğunlukla saydığım sitelerden otel seçip TripAdvisor ‘da hakkındaki yorumları okuyarak geçirdim. Sonunda Roma merkezine yakınlığı, ulaşım kolaylığı, çevre durumu, oda fiyatları, misafir yorumları gibi etmenler sebebiyle Repubblica Metro istasyonuna yakın, Via Nazionale caddesinin paralelinde olan Camere Corona isimli 3 yıldızlı bir otelde 4 gece/2 kişilik bir oda ayırttım, peşin ödemede oldukça iyi bir indirim vardı, tutarın tamamı olan 510 TL ‘yi kredi kartımla ödedim. Otele mail atarak rezervasyonu ve ödemeyi teyid ettirdim. Aynı gün içerisinde otel sahibi Marco mail atarak “Herşey tamam, hatta geldiğinizde sizin için gezi planı da yaparım” dedi. (Marco ‘yu 5 günlük tatilimiz boyunca hiç görmedik o ayrı 🙂

Bu arada kız arkadaşımın fikriyle 4 gece/5 günlük bu tatilimizin 1 gününde günübirlik Floransa’ya gitmeye karar verdik. Tatilin 4. günü Floransa’ya geçiş için Trenitalia ‘dan gidiş-dönüş hızlı tren biletlerini ayarladım ve satın aldım. Gidiş : Business Class-Super Economy 88$, Dönüş : Standart Class-Economy 60$. Daha erken bilet alırsanız daha ucuz ve konforlu bir yolculukta yapılabilir. (Bilet almak için ilk baktığım sıralarda Business Class-Super Economy 55$ idi, keşke o zaman alsaymışım.)

Bilgi olması açısından; İtalya ‘da hızlı tren işleten 2 şirket var, biri Trenitalia İtalya’nın resmi demiryolu şirketi, diğeri özel bir firma, Italo. Her ikisi de aslında aynı hatları kullanıyor sadece hizmet farklı. Italo ‘nun trenlerinin daha yeni ve teknolojik olduğu ve bilet fiyatları konusunda agresif indirimler olduğunu da bilinmesi gereken noktalar. Aralarında bizim için önemli olan fark ise, Trenitalia ‘nın hub olarak Termini istasyonunu, Italo’nun ise Tiburtina istasyonunu kullanıyor olması. Bu farkın önemi ise Termini istasyonunun neredeyse Roma ‘nın kalbi olduğunu fark etmek. Trenler, otobüsler, metro hatları burada kesişiyor. Tüm yollar Roma’ya, Roma ‘da tüm yollar Termini ‘ye çıkıyor desek yanlış olmaz.

Her Roma rehberinde olduğu gibi biraz da RomaPass ‘ı anlatalım. RomaPass şehir yönetimi tarafından turistler için hazırlanmış bir paket. Paket içerisindeki kart ile 2 gün boyunca toplu taşıma araçlarını (tram, otobüs, metro, küçük otobüsler) ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Ayrıca aynı kart ile RomaPass’ın geçerli olduğu müzelerden ilk 2 tanesine ücretsiz, sonrakilere ise indirimli giriş yapabiliyorsunuz.
Biz RomaPass kartlarımızı resmi sitesinden (http://www.romapass.it) online satın aldık. (Satın alınan tarih itibariyle 2×38€ = 202 TL) Yaz döneminde çok yoğun turist akını olduğunda istediğiniz noktada bulunamayabiliyormuş. İçerisinden manyetik kağıt bir kart, yaklaşık 1m2 büyüklüğünde bir Roma haritası ve şehrin bazı noktalarında ücretsiz internet kullanmanız için bir güvenlik kodu var.Tatil boyunca her yere (Vatikan hariç) yürüyerek gitmemize rağmen RomaPass fiyat olarak çok uygun geldi.

Tatil yazısı çok uzun olduğu için günlere böldüm.

http://gurcanozturk.com/2014/02/1-gun-roma/
http://gurcanozturk.com/2014/02/2-gun-roma/
http://gurcanozturk.com/2014/02/3-gun-vatikan-roma/
http://gurcanozturk.com/2014/02/4-gun-floransa-pisa/

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *