Linux sistemi VMware sunucuya tasimak – Physical to Virtual (P2V)

Fiziksel sunuculari VMware sunucuya tasimak icin VMware urunu olan “Vmware Converter” ne yazik ki linux sistemlerde calismiyor. Vmware Converter BootCD ile denemelerimde genelde “Unrecognized guest operating system” hatasi aldim. Bunun uzerine fiziksel sunuculari tasimak icin, daha onceleri linux makinalarin kopyasini cikarmak (cloning) icin kullandigim Partimage programini kullanmayi denedim ve basarili oldum 🙂


Islemler icin gerekenler:

– SysrescueCD , Bir sistem kurtarma icin kullanilan bir live CD olup http://www.sysresccd.org adresinden download edilebilir.
– Fiziksel sisteminizin buyuklugune bagli olarak, yeterli bos alan olan bir USB harici disk.

Not : SysrescueCD .iso dosyasini hem CD'ye yakilmis hem de iso halinde VMware CDROM image dosyasi olarak kullanilacak o yuzden iso dosyasinin bir kopyasinin Vmware sunucuya ya da VMware Infrastructure kurulu sisteme aktarilmis olmasi gerekiyor. Bunu herseyden once yapmak gerekiyor. Bunun yerine SysrescueCD image dosyasindan biri fiziksel makina, digeri sanal makina icin 2 kopya yakabilirsiniz elbette.

Fiziksel sunucuyu SysrescueCD ile boot edip acilmasini bekleyin. Acildigindaki ekran goruntusu seklinde olacaktir. Boot isleminden USB harici diskinizi takip, diskinizi baglamak icin asagidaki komutlari kullanabilirsiniz. /dev/sdb1 yerine sisteminizin gordugu adresi yazmalisiniz. dmesg komutunun ciktisinda diskinizin adresini gorebilirsiniz.

# mkdir /usb
Eger USB diskiniz linux icin formatlanmissa,
# mount /dev/sdb1 /usb

Eger USB diskiniz NTFS ise;
#ntfs-3g /dev/sdb1 /disk

Ilk olarak, fiziksel makinamizin diskinin MBR bilgilerini alalim,
# dd if=/dev/hda of=/disk/sda_disk.mbr count=1 bs=512

Daha sonra fiziksel sistemimizin partition tablosunun bilgilerini alalim,
# sfdisk -d /dev/sda > /disk/disk_sda.pt

Diskin partitionlarinin kopyalarinin tek tek alinmasi gerekiyor, Swap partitionun alinmasina gerek yok elbette. Bir partitionun kopyasini USB diske almak icin asagidaki gibi bir komut gerekiyor. sda1 yerine kendi sisteminize gore adresi yazmaniz gerekiyor.

# partimage -b -z1 save /dev/sda1 /disk/sda1_kopya.img

Tum partitionlarin kopyasini USB diske aldiktan sonra VMware uzerinde yeni bir sanal sistem olusturun. (Not: Olusturdugunuz sanal makinanin diskinin SCSI olmasina ve diskin buyuklugunun fiziksel makinanin diskinden daha BUYUK olmasi gerektigini unutmayin!)

USB diskinizdeki olusan dosyalarin tamamini Vmware Infrastructure Client kurulu sisteme aktardiktan sonra, olusturdugunuz sanal makinayi Sysrescuecd CD imaj dosyasi ile veya CDsi ile boot edin. Boot sonrasinda USB diskteki dosyalarin konuldugu dizinin /disk_images oldugunu varsayiyorum. Partitionlari restore etmek icin gerekli komutlar asagidaki gibi olacaktir.

MBR bilgilerini sanal sunucuya yazmak icin;
# dd if=/disk_images/sda_disk.mbr of=/dev/sda

Partition tablosunu sanal sunucuda olusturmak icin;
# sfdisk /dev/sda < /disk_images/disk_sda.pt Sanal sunucuda partitionlari tek tek kopyalarindan donmek gerekiyor, bunun icin; # partimage -e restore /dev/sda1 /disk_images/sda1_kopya.img Diger partitionlar icin de restore islemini yaptiktan sonra, kalan islemlerden en onemlisi GRUB'un tekrar olusturulmasi. Bunun icin daha once yazmis oldugum dokumana bakabilirsiniz.

Ubuntu Hardy Heron 8.04.1 ile denemelerimde herhangi bir sorunla karsilasmadim. Ancak;
* Ethernet problemi yasarsaniz, /etc/modules.conf veya /etc/modules (bazi sistemlerde /etc/modprobe.conf) dosyasinda ethernet icin aliasi alias ethX pcnet32 seklinde degistirmeniz gerekebilir.
* Disk problemi yasarsaniz, /etc/modules.conf veya /etc/modules (bazi sistemlerde /etc/modprobe.conf) dosyasinda SCSI icin aliasi alias scsi_hostadapter BusLogic seklinde degistirmeniz gerekebilir.

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *