Belçika-Lüksemburg-Prag Gezisi

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte izin planlaması yaparken yurtdışına nereye gideceğimizi kararlaştırmaya çalışmak en zor kısım oldu. Önce Yunanistan, sonra Budapeşte ve Viyana daha sonra ise Almanya fikirleri kafamızdaydı, daha sonra ise Pegasus ‘un bülten maillerinden birinde Brüksel’e uçuş biletlerinin ucuz olduğunu farkettik. Ancak yıllık iznim yetmediği için bayramı birleştirmek zorundaydım, birleştirince de fiyatlar yükseliyordu. Bende Brüksel’e gidip oradan başka bir şehre geçip dönüşü oradan yapmayı planladım. Bunun için öncelikle Almanya şehirlerine baktım ancak gurbetçi vatandaşlarımız sebebiyle sanırım fiyatlar uçuyordu. Sonunda, zaten gitmeyi çok istediğim bir şehir olan, Prag’dan dönüş olarak ayarladım. Amsterdam gezisine giderken aldığım vize Ocak 2016’ya kadar geçerli olduğu için vize işlemi yapmadım. Kız arkadaşım ise yeşil pasaport sahibi olduğu için çok rahattı.

Plan, 2 gün Brugge – 3 gün Brüksel (içerisinde 1 gün Lüksemburg, günübirlik) – 3 gün Prag oldu. Plana göre Brüksel’de havalimanından Brugge’e geçip oradan trenle Brüksel, daha sonra da uçakla Prag ‘a geçecektik. Önce RyanAir’den Brüksel – Prag arası bileti daha sonra ise Pegasus’tan Brüksel gidiş, Prag dönüş biletlerini aldım. Transferleri ise tren ile yapacaktık. Ancak her zamanki gibi işler değişti, Brugge’den Brüksel’e dönerken, tren aradaki Ghent şehrinde durduğunda gezmek için aniden indik ve son durum şu şekilde oldu.

2 gece Brugge,
1 gün Ghent (günübirlik)
3 gece Brüksel,
1 gün Lüksemburg (günübirlik)
3 gece Prag

Uçak bilet fiyatları 2 kişi için şu şekildeydi;

İstanbul SAW – Brüksel CRL ; Pegasus 100 Euro
Brüksel CRL – Prag PRG ; RyanAir 85 Euro
Prag PRG – İstanbul SAW ; Pegasus 192 Euro

Otel araştırmalarını her zamanki gibi booking.com ve tripadvisor.com adreslerinden yorumları okuyarak ve fiyat/uzaklık karşılaştırması yaparak tamamladım. Otel konusunda Brugge en pahalı şehir oldu, öyle ki Brugge’de 2 gecelik fiyata Brüksel ve Prag’da 3’er gece kalabildik. Sonradan bakıldığında Brüksel için çok iyi bir seçim, Prag için ise çokta başarılı olmayan bir seçim yapmışız.

Otel fiyatları şu şekilde oldu;

Brugge – Hans Memling Hotel (***) – 2 gece/2 kişi ; 160 Euro
Brüksel – Ibis Hotel Brussels Central Ste Cath. (***) – 3 gece/2 kişi ; 170 Euro
Prag – Andante Hotel (***) – 3 gece/2 kişi ; 162 Euro

Tatile Pegasus’un PC801 kodlu 3 saatlik uçuşuyla Brüksel Charleroi Havaalanına inişimizle başladı. Charleroi Havaalanı Brüksel’in yaklaşık 60 km dışındaki bir havaalanı. Adını kendine 15 km uzaklıktaki Charleroi şehrinden alıyor. Havaalanı genel olarak ucuz seyahat sunan havayolları (Pegasus, RyanAir, EasyJet vb.) tarafından kullanılıyor. Yerel saatle 14:30 gibi uçaktan inip pasaport kontrolüne girdik. Havaalana küçük olduğundan fazla yolcu da yoktu, sadece bizim uçağin yolcuları vardı. Havaalanı polisi vizemi kontrol edip ne kadar nakit paramız olduğunu ve Schengen bölgesinde ne kadar kalacağımızı sordu, yanıtlardan sonra Brugge’e gecmek icin shuttle servislerine bakmaya başladık.

Charleroi havaalanından Brugge’e gitmek iki seçeneğimiz vardı. Tren veya otobüs. Trenle gitmek isterseniz önce TEC şirketinin şehiriçi otobüsleriyle Charleroi tren istasyonuna, oradan trenle Brüksel-Midi Tren istasyonuna oradan da yine trenle Brugge tren istasyonuna gitmek gerekiyor. Biz ikinci seçenek olarak Flibco shuttle otobüslerini kullandık. Flibco biletlerini internet sitesinden online alabileceğiniz gibi havaalanından çıktıktan sonra sağ taraftaki Flibco gişesinden de alabilirsiniz. Seyahatinizden önce online alırsanız elbette daha ucuz olacaktır. Flibco otobüsleri oldukça rahat ve bakımlı bizim Havataş otobüslerine benzeyen otobüsler, sadece daha temiz ve sakin, şoförleri de daha kibar. Bavulları kendiniz yerleştirip alıyorsunuz. Charleroi Havaalanı’ndan Brugge ‘e otobüsle veya trenle ulaşmak yaklaşık 2 saatinizi alıyor. Flibco otobüsleri havalimanı Brugge arasında sadece Ghent şehrinde duruyorlar. Tren biletlerini Belçika demiryolları şirketi SNBC/NMBS sitesinden online olarak satın alabilirsiniz.

Fiyatlara gelince; Flibco ile de SNBC trenleri (TEC otobüsleri bilete dahil) ile gitseniz de 2 kişi için 41 Euro ödeyeceksiniz. Flibco’nun tek artısı Ghent dışında durmadan (Ghent şehrinde 5 dk yolcu indiriyor.) ilerlemesi. Trende ise hem otobüs hem tren aktarması yapacaksınız. Arkadaş grubuyla giderseniz tren daha eğlenceli olabilir. Trenler (InterCity) oldukça konforlu, bizim trenler gibi değil 🙂

Bu arada birçok kişi Belçika gümrüğünde vize sorunları yaşadığını belirtmişti ancak ben hiç sorun yaşamadım. Pasaport polisi sadece Schengen bölgesinde kaç gün kalacağımızı ve cebimizde ne kadar nakit para olduğunu sordu.

Bir nokta da RyanAir check-in konusunda kafamı karıştırdı. İsmimdeki ö,ü harfleri sebebiyle online check-in çıktılarımda ismim “Guercan Oeztuerk” şeklinde görünüyordu. İnternet forumlarında bu konuda çok farklı yorumlar olduğu için şüpheye düşerek RyanAir’in web sitesinde destek hattından online olarak bir destek elemanı ile görüştüm. Kendisi normal olduğunu söyledi ancak yine de hem “Guercan Oeztuerk” hem de “Gürcan Öztürk” şeklinde check-in yaptı ve ikisini de kullanabileceğimi söyledi. PNR no aynı kaldığı ve barkod değişmediği için siz de aynı sorunla karşılaşırsanız aynı çözümü uyguyabilirsiniz sanırım. Prag’a gidişte de bu konuda herhangi bir problem yaşamadım.

Tüm bu tatil içerisinde, Brugge, Ghent ve Prag en memnun olduğumuz kentler/geziler oldu, Brüksel ve Lüksemburg’da çok fazla bir şey bulamadığımızı söylemeliyim. Belki başkaları tam tersini düşünebilir, zevk meselesi sonuçta.

1. Gün Brugge
2. Gün Brugge
3. Gün Ghent
4. Gün Brüksel
5. Gün Lüksemburg
6. Gün Prag
7. Gün Prag
8. Gün Prag

gurcan Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *